UPISI U 2024./25. ŠKOLSKU GODINU

V. gimnazija škola je prirodoslovno-matematičkog usmjerenja s tri programa koji stoje na izbor budućem učeniku pri upisu:

 • Program A– dva strana jezika (nastavljački smjer oba strana jezika; prvi strani jezik Engleski jezik i drugi strani jezik Njemački jezik uz mogućnost fakultativnog DSD njemačkog).
 • Program B – 1 strani jezik i povećan broj sati Matematike za 2 sata tjedno tijekom sve četiri godine.
 • Program C – 1 strani jezik, povećan broj sati Matematike za 1 sat tjedno i  povećan broj sati Informatike za 1 sat tjedno tijekom sve četiri godine.

Prilikom upisa učenik odabire program A, B ili C. Škola će nastojati upisati učenike u odabrani program ovisno o organizacijskim mogućnostima. Škola nema obavezu upisati učenika u traženi program.

Provjera dodatnih znanja iz nastavnog predmeta matematika:

Jedinstvenoj provjeri posebnih znanja iz matematike pristupaju svi kandidati koji su prijavili PMG smjer u jednoj od sljedećih gimnazija: XV. gimnazija, V. gimnazija, X. gimnazija Ivan Supek, I. gimnazija, III. gimnazija i Gimnazija Lucijana Vranjanina.

Obratite pozornost na sljedeće upute:

 • kandidati trebaju doći ispred škole do 8:30;
 • kandidati sa sobom trebaju imati identifikacijski dokument s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica, ZET pokaz, školska iskaznica). Ako ništa od navedenog ne posjeduju, identifikaciju će izvršiti roditelj u pratnji;
 • za vrijeme pisanja ispita nije dopuštena upotreba džepnog računala niti tablica s formulama. Ispit se piše kemijskom olovkom kojom se piše plavom ili crnom bojom (kandidat donosi svoje olovke). Nije dozvoljena upotreba grafitne olovke. Dozvoljena je upotreba ravnala ili trokuta (kandidat donosi svoje ravnalo ili trokut);
 • Provjera će trajati 60 minuta te će se rješavati 22 zadatka;
 • Na temelju provjere kandidat može ostvariti najviše 10 bodova.
 • Kandidati koji imaju direktan upis u V. gimnaziju nisu dužni pristupiti provjeri posebnih znanja iz matematike.
 • Termini objave privremenih rezultata objaviti će se na dan pisanja ispita.

Termini provjere dodatnih znanja iz nastavnog predmeta matematika:

 • za učenike s teškoćama u razvoju 24. lipnja 2024. u 9 sati u XV. gimnaziji, na adresi Jordanovac 8, za sudjelovanje na provjeri nužno je popuniti obrazac na sljedećoj poveznici: https://forms.office.com/e/20RpRNdLEP, najkasnije do 21. lipnja 2024. do 12 sati.
 • za redovite kandidate 2. srpnja 2024. u 9 sati u V. gimnaziji, na adresi Klaićeva 1, za sudjelovanje na provjeri nužno je popuniti obrazac na sljedećoj poveznici: https://forms.office.com/e/PT6UFSDv3M, najkasnije do 1. srpnja 2024. do 12. sati

Zajednički elementi vrednovanja kandidata:

Prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja donose najviše 20 bodova.
Predmeti koji se boduju za upis su: Hrvatski jezik, Matematika, prvi strani jezik, Fizika, Kemija i Biologija kao predmet koji je odredila V. gimnazija. Predmeti donose najviše 60 bodova.
Maksimalan broj bodova je 80 (moguće je imati više uz dodatne bodove).

Bodovni prag za V. gimnaziju je 76 bodova.

Provjera znanja iz engleskog jezika za učenike koji nisu učili engleski jezik najmanje četiri godine u osnovnoj školi održat će se:
– za učenike s teškoćama u razvoju 25. lipnja 2024. u 12 sati u V. gimnaziji, na adresi Klaićeva 1, za sudjelovanje na provjeri nužno je popuniti obrazac na sljedećoj poveznici: https://forms.office.com/e/V3wtbWMnys, najkasnije do 23. lipnja 2024. do 12 sati,
– za redovne kandidate 4. srpnja 2024. u 9 sati u V. gimnaziji, na adresi Klaićeva 1, , za sudjelovanje na provjeri nužno je popuniti obrazac na sljedećoj poveznici: https://forms.office.com/e/2GRk9FScFn, najkasnije do 2. srpnja 2024. do 12 sati. 

Prijavu za polaganje provjere predznanja engleskoga jezika potrebno je poslati na: referada@petagimnazija.hr.

Dodatni elementi vrednovanja kandidata:

Natjecanja znanja iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvog stranog jezika, Fizike i Kemije prema odredbama Pravilnika te Informatike kao natjecanja znanja koje je odredila V. gimnazija.
Izravan upis donosi prvo, drugo ili treće mjesto osvojeno kao pojedinac u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovnog obrazovanja na državnom/međunarodnom natjecanju iz navedenih predmeta.

Posebni elementi vrednovanja kandidata – sukladno Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole (NN 39/2022)