Upisi u 1. razred školske godine 2023./24.

Detaljne informacije općih uvjeta možete pronaći na stranici https://www.upisi.hr.

V. gimnazija škola je prirodoslovno-matematičkog usmjerenja s tri programa koji stoje na izbor budućem učeniku pri upisu:

  • Program A– dva strana jezika (nastavljački smjer oba strana jezika; prvi strani jezik Engleski jezik i drugi strani jezik Njemački jezik uz mogućnost fakultativnog DSD njemačkog).
  • Program B – 1 strani jezik i povećan broj sati Matematike za 2 sata tjedno tijekom sve četiri godine.
  • Program C – 1 strani jezik, povećan broj sati Matematike za 1 sat tjedno i  povećan broj sati Informatike za 1 sat tjedno tijekom sve četiri godine.

Prilikom upisa učenik odabire program A, B ili C. Škola će nastojati upisati učenike u odabrani program ovisno o organizacijskim mogućnostima. Škola nema obavezu upisati učenika u traženi program.

Provjera dodatnih znanja iz matematike za upis u sve programe V. gimnazije provodi se prema uputama dostupnima na poveznici.

Zajednički elementi vrednovanja kandidata:

Prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja donose najviše 20 bodova.
Predmeti koji se boduju za upis su: Hrvatski jezik, Matematika, prvi strani jezik, Fizika, Kemija i Biologija kao predmet koji je odredila V. gimnazija. Predmeti donose najviše 60 bodova.
Maksimalan broj bodova je 80 (moguće je imati više uz dodatne bodove).

Bodovni prag za V. gimnaziju je 76 bodova.

Provjera znanja iz engleskog jezika za učenike koji nisu učili engleski jezik najmanje četiri godine u osnovnoj školi održat će se:
– za učenike s teškoćama u razvoju 26. lipnja 2023. (ponedjeljak) u 9 sati na adresi Klaićeva 1
– za redovne kandidate 4. srpnja 2023. (utorak) u 11 sati na adresi Klaićeva 1

Prijavu za polaganje provjere predznanja engleskoga jezika potrebno je poslati na: referada@petagimnazija.hr

Dodatni elementi vrednovanja kandidata:

Natjecanja znanja iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvog stranog jezika, Fizike i Kemije prema odredbama Pravilnika te Informatike kao natjecanja znanja koje je odredila V. gimnazija.
Izravan upis donosi prvo, drugo ili treće mjesto osvojeno kao pojedinac u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovnog obrazovanja na državnom/međunarodnom natjecanju iz navedenih predmeta.

Posebni elementi vrednovanja kandidata – sukladno Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole (NN 39/2022)

Upisnicu i ostale dokumente za upis potrebno je donijeti u prostorije Gimnazije, na adresu Vjekoslava Klaića 1 od 10. do 13. srpnja. Točni termini za dostavu dokumenata bit će objavljeni naknadno.

Dokumente mogu dostaviti učenici i/ili njihovi roditelji.

Kod dostave dokumenata treba ponijeti sljedeće:

  • upisnicu u srednju školu (preuzeta iz sustava srednje.e-upisi.hr),
  • svjedodžbu 8. razreda,
  • dokumentaciju temeljem koje je učenik ostvario dodatne bodove (ako ih je ostvario).

Za dodatne informacije možete poslati upit na: upisi@petagimnazija.hr