Pismo profesora V. gimnazije koji su u štrajku njihovim učenicima

Poštovani i dragi učenici V. gimnazije,
Danas smo ušli u 14. dan štrajka u kojem učitelji i profesori traže od Vlade RH povećanje koeficijenta složenosti za rad u školi. Kao što znate, traženim povećanjem koeficijenta od 6,11%  spriječilo bi se dugotrajno zaostajanje naših plaća za plaćama zaposlenika u javnim i državnim službama koji, kao i mi, imaju visoku stručnu spremu.
No nije riječ samo o izjednačavanju materijalnog položaja profesora. Ovaj štrajk i prosvjede organizirali smo kao slobodni i svjesni građani intelektualci protiv nepravdi. Borimo se za očuvanje osnovnih prava i digniteta profesorskog poziva, za priznavanje važnosti rada koji obavljamo, a to je kvalitetno obrazovanje naših učenika, mladih ljudi koji su budućnost našeg društva. Borimo se za promicanje društvenih vrijednosti kojima je temelj znanje, rad, kreativnost i odgovornost.
Molimo vas da ne podliježete medijskim istupima raznih političara, glasnogovornika i javnih i manje javnih osoba koje šire pogrešne informacije o nama i našim nastojanjima.
I mi smo, kao i vi i vaši roditelji, vrlo zabrinuti zbog trenutnog stanja i želimo što prije nastaviti s radom jer nas očekuje puno posla u ovoj školskoj godini, a posebno naše maturante pred kojima su veliki izazovi.
Premda smo očekivali da će važnost obrazovanja za hrvatsko društvo biti brže prepoznata i da će jasno iznesene i argumentima potkrijepljene činjenice koje se već mjesecima (i godinama) ponavljaju, prevagnuti, to se još nije dogodilo. No, uvjereni smo da će uskoro doći do rješenja, a mi ćemo poduzeti sve da u dogovoru s vama nadoknadimo propušteno.
U međuvremenu, vaši razrednici i profesori svakog su vam dana na raspolaganju za sva vaša pitanja i potrebne konzultacije.
Hvala vama i vašim roditeljima na razumijevanju i podršci koju nam pružate na različite načine.
Vaši profesori V. gimnazije, koji su u štrajku