Ljetna škola

Prošli se tjedan u Petoj održavala 8. ljetna škola, a ove je godine tema bila robotika.

Interes je bio jako velik, a primili smo 30 učenika iz osnovnih i srednjih škola. Svakog smo dana imali po jedno predavanje iz različitih područja: Marin Trošelj – Hrvatska stvara, Snježana Pervan Primorac i učenici V. gimazije – Kiborgetika – etičke granice u razvoju robota i kiborgizacije ljudkih bića, Vesna Mišljenović – RoboArt i Bojan Jerbić – Pametni roboti i kako (pre)živjeti s njim.

Prvog je dana prof. Ivan Novosel održao radionicu o osnovama elektronike, nakon čega su se učenici podijelili u timove prema vlastitim afinitetima. Dva su tima spajala hexapod robota i programirala aplikaciju za mobitel kojom se robot pokreće. Njihovi su mentori bili sadašnji i bivši učenici Pete; Fran Zekan, Tamara Lužija, Tin Vicković  i Christian Sandri, uz vodstvo prof. Ivane Martinić.

Tim kojeg je vodila prof. Petra Međeral Ozimec izrađivao je robotsku ruku koja se pokretala pomoću senzora spojenih na rukavicu.

Prof. Ivan Novosel vodio je tri tima koji su zajedno izrađivali svog vlastitog auto robota. Tim dizajnera se bavio 3D modeliranjem i printanjem kućišta i dijelova za auto, tim mehaničara je uspješno spojio sve dijelove u cjelinu, a tim programera je izradio program za daljinsko pokretanje autića.

Zadnji je dan bio rezerviran za dovršavanje projekata i prezentacije svih timova.  Sudeći prema povratnim reakcijama polaznika, dojmovi su više nego pozitivni, a mi se bacamo u osmišljavanje teme i aktivnosti za sljedeću ljetnu školu te se veselimo starim i novim polaznicima!