Od četvero učenika V. gimnazije koji su pozvani na Državno natjecanje u debati na njemačkom jeziku (Jugend debattiert) u polufinale je prošlo čak dvoje učenika

U sklopu svoje fakultativne DSD nastave (nastave za stjecanje Njemačke jezične diplome) učenici stječu mnoge vještine, među kojima je i vještina debatiranja na njemačkom jeziku.

Stoga je 18.3.2021. održana školska razina natjecanja u debati na njemačkom jeziku u organizaciji dr. sc. Irene Lasić, prof. njemačkoga jezika. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 8 učenika: četiri učenika 1. a razreda (Petra Jakupak, Fran Kuzmanović, Terezia Lukić i Nina Padovan), tri učenice 2. a razreda (Dina Filaković, Mia Marek i Alma Mušović) te jedan učenik 3. g razreda (Augustin Pintarić).

Na državno natjecanje, koje se održalo 14.4.2021. na daljinu, i na kojem je sudjelovalo 24 učenika iz Republike Hrvatske, pozvano je čak četvero učenika V. gimnazije, Dina Filaković, Mia Marek, Alma Mušović te Augustin Pintarić.

Na državnom natjecanju žiri je izglasao 8 debatanata koji su prošli u polufinale debate na njemačkom, koje će se održati od 3. – 5.5.2021. na daljinu.

Ponosni smo da je u 8 kandidata za polufinale Državnog natjecanja u debati na njemačkom jeziku izabrano dvoje učenika V. gimnazije, Mia Marek (2. a) i Augustin Pintarić (3. g).

Mentorica dr. sc. Irena Lasić, prof. im upućuje čestitke i veseli se njihovim daljnjim uspjesima, kao i pripremi koja prethodi polufinalu Državnog natjecanja u debati na njemačkom jeziku. Ovih osam debatanata u međuvremenu „ide“ u Njemačku na online trening i pripremu za svoje polufinale.

U slučaju pobjede u finalu Hrvatske, pobjednik se najesen natječe na europskoj razini u Poljskoj (vjerojatno nažalost opet online). No, idemo korak po korak ?. Učenicima je ovo u svakom slučaju izvrsna prilika za dodatno učenje njemačkoga jezika, ali i za puno više od toga.