Nastavlja se učenička razmjena s gimnazijom u Fuldi (pokrajina Hessen u Njemačkoj)

Od sljedeće školske godine nastavljamo s našom već uhodanom, 6. po redu učeničkom razmjenom s njemačkom gimnazijom Rabanus-Maurus-Schule (Domgymnasium) u Fuldi.

Razmjena se sastoji od dva dijela: učenici provode dva tjedna u razmjeni tijekom iste školske godine, prvi tjedan u Njemačkoj, a drugi tjedan u Hrvatskoj.

Prvi dio razmjene održava se 16.9.2023. – 23.9.2023. u Njemačkoj, a drugi dio 14.3.2024. – 21.3.2024. U razmjeni sudjeluje 23 njemačka i 23 hrvatska učenika koji pohađaju DSD nastavu. Voditeljice projekta razmjene su naše profesorice njemačkoga jezika i DSD nastave, Irena Lasić i Nika Ana Novak.

Učenici će tijekom razmjene boraviti u obitelji svog učenika partnera, hospitirati na nastavi, upoznavati njemački školski sustav, povijest i umjetnost Njemačke iz prve ruke, a ono što je najvažnije za ovu razmjenu, učenici će usavršavati njemački jezika u izvornom okruženju, što će im dati sigurnost u govorenju, tj. osloboditi ih u komunikaciji na njemačkom jeziku i tako povećati vjerojatnost za polaganje DSD ispita (ispit za stjecanje Njemačke jezične diplome na razini B2 / C1) u 4. razredu.

Osim ovih benefita, učenici koji sudjeluju u razmjeni šire svoje obzore i jačaju sposobnost tolerancije, te ostvaruju kontakte za buduću suradnju različitih vrsta (poslovnu, prijateljsku, …). Prvi informativni sastanak za roditelje zainteresiranih učenika održan je 12. lipnja 2023., a sljedeći će biti organiziran početkom rujna 2023., pred sam odlazak u Njemačku.