Ana Hluchý je osvojila 9. mjesto na internacionalnoj razini natjecanja u debati na njemačkom jeziku (Jugend debattiert)!

Naša Ana Hluchý, učenica 4.f razreda, je na internacionalnoj razini natjecanja u debati na njemačkom jeziku („Jugend debattiert in Mittel-, Ost- und Südosteuropa“), koje se ove godine održalo u Budimpešti od 25. – 30.9.2022. ostvarila 9. mjesto. Na ovom natjecanju je nastupilo 24 debatanata iz 11 različitih zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Ovom prilikom Ani upućujemo čestitke na ovako lijepom uspjehu. Putovanje u Budimpeštu za Anu i njezinu mentoricu Irenu Lasić, prof. financirala je Središnjica za škole u inozemstvu (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – ZfA).

Evo što o ovom natjecanju kaže sama Ana: „Mislim da je ogromna šteta što „Jugend debattiert“ nije popularniji u Hrvatskoj. Prilikom ulaska u projekt ni sama nisam bila svjesna koliko će mi pomoći da ojačam svoje samopouzdanje: prebrodila sam strah od nastupa pred publikom, naučila kako se zauzeti za sebe te se izražavati preciznije, elokventnije i smirenije. Uz navedeno, debatiranjem naučite problemu uvijek pristupiti s dvije strane, strpljivo čekati da dođete na  red za svoju riječ i snaći se kad vas netko pokuša „izbaciti iz takta”. Iako je većini vjerojatno noćna mora sve to raditi na njemačkom, ubrzo shvatite da jezik najbolje naučite dok se njime koristite u praksi – vježbanje govora prije natjecanja, učenje novog vokabulara i pritisak da se nekako izvučete iz problema kad se ne možete sjetiti točne riječi koja vam treba. Uz sve opisano, upoznate vršnjake iz različitih dijelova svijeta, tjedan dana zaboravite na vlastite probleme jer se nalazite u nekom novom gradu Europe i poželite u projektu ostati još duže. Možda to više nije moguće u ulozi natjecatelja, već kao sudac, trener ili organizator. Na kraju priče, vraćate se kući s još jednim iskustvom više, novim kontaktima iz cijelog svijeta, otvorenim vratima za nastavak razvoja u projektu i spoznajom da poznavanjem njemačkog možete postići puno više od onoga što ste do sada mislili da je moguće. Toplo preporučam!“ Internacionalno finale u debati „Jugend debattiert“ će se 2023. godine održavati u Berlinu. Razlog više da se ove godine u debatu na njemačkom jeziku uključi što više učenika V. gimnazije. Za više informacija o debati, potražite Anu Hluchý ili svoje profesorice nastave za Njemačku jezičnu diplomu (DSD).