Projekt: Savjetovanje učenika o izboru studija i zanimanja na njemačkom jeziku u sklopu DSD nastave


Učenici koji u 3. i 4. razredu pohađaju nastavu DSD-a u V. gimnaziji od 3. – 5.2.2021. su ove godine već tradicionalno sudjelovali u projektu Savjetovanje učenika o izboru studija i zanimanja (Studien- und Berufsberatung).

Radi se o projektu Savezne agencije za rad Republike Njemačke (Bundesagentur für Arbeit, Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)) iz Dortmunda.

U sklopu projekta učenici su na njemačkom jeziku pratili predavanja stručnjaka na temu Studij i obrazovanje u Njemačkoj, te predavanja o najtraženijim studijima, kao što su studij medicine, ekonomije, prirodnih znanosti, informatike i tehničkih fakulteta. Učenici su također sudjelovali u razgovorima s alumnima, koji su nakon svoje završene škole i DSD programa u Hrvatskoj otišli na studij u neku od zemalja njemačkog govornog područja. Tako su učenici imali priliku razgovarati i s našom bivšom učenicom, Patricijom Vegel, koja je prošle godine kao maturantica V. gimnazije dobila DAAD stipendiju za studij medicine u Njemačkoj, te je učenicima iz prve ruke govorila o svojim iskustvima studija na prvoj godini medicine u Tübingenu.

Učenici su također imali priliku u pojedinačnim jednosatnim razgovorima na njemačkom jeziku razgovarati sa stručnjacima za zapošljavanje o svojim dvojbama i željama vezanim za budući studij i izbor zanimanja.

Projekt je na V. gimnaziji koordinirala dr.sc. Irena Lasić, prof. njemačkoga jezika, a za Republiku Hrvatsku su projekt koordinirali Florian Keidel, prof. i dr. sc. Ulrich Dronske, prof., voditelj Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu (Zentralstelle für Auslandsschulwesen).

Projekt se ove godine zbog epidemioloških mjera uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19 odvijao na daljinu.