Kemičari se vraćaju u školu s medaljama

Dugo toplo ljeto naši kemičari iskoristili su za pripreme i odlaske na međunaradna natjecanja. Od 3. do 7. rujna učenik 3. b, Ivor Vavra-Plavšić natjecao se u Moskvi na 2. međunarodnoj olimpijadi metropola – IOM. Odlazak na natjecanje organizirao je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a Ivor je nastupio kao dio osmeročlane ekipe koja je predstavljala Grad Zagreb.

Nastupila su po dva predstavnika iz matematike, informatike, fizike i kemije. Zagrebačku ekipu sačinjavali su učenici iz I. gimnazije, V. gimnazije, XV. gimnazije, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Službeno natjecanje za kemičare sastojalo se iz dva dijela. Prvi dan održavao se eksperimentalni dio koji traje 4 sata, a drugi dan teorijski test na 22 stranice, koji se rješava također 4 sata. Gradivo na natjecanju je isto kao na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi – IChO. To znači da daleko nadmašuje srednjoškolsku razinu znanja i po mnogim dijelovima odgovara sadržaju druge godine fakulteta kemijskog usmjerenja.

Uz našeg Ivora, Zagreb je iz kemije predstavljao i Antonio Magnabosco iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, koji je kao i Ivor tek krenuo u 3. razred srednje škole. Kako nije bilo puno vremena za pripreme, u sedam dana prije natjecanja dečki su odradili oko 35 sati priprema. Pripreme je u V. gimnaziji vodila Marijana Žgela Putniković, dipl. ing, a nesebično je pomagao i dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković.

Ivor i Antonio su nadmašili sva očekivanja, jer su obojica osvojili brončane medalje. Uspjeh je tim veći što su svoje testove pisali na engleskom jeziku, za razliku od ostalih natjecatelja koji su ga pisali na maternjem jeziku. Razlog je neodlazak na natjecanje “team lidera” iz kemije, čiji je zadatak, između ostalog, prevesti ispitne materijale i ispraviti testove.

Ukupno gledano učenici Grada Zagreba osvojili su 7 pojedinačnih medalja i ekipnu brončanu medalju među 36 timova.

http://megapolis.educom.ru/en/results

Svoje medalje ponosno su pokazali i na prijemu kod gradonačelnika Milana Bandića.

http://www.zagreb.hr/prijem-za-ucenike-osvajace-medalja-na-medjunarodno/114739

 

Ranije ovog ljeta, od 30. lipnja do 4. srpnja 2017. godine, sadašnja učenica 2.c, Elena Lukačević, natjecala se na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca (IYNT) u kineskom gradu Nanjingu. Hrvatski tim sačinjavalo je 6 učenika koji su se pokazali najboljima na Državnom turniru mladih prirodoslovaca, koji je organizirao Istraživački centar mladih. http://www.iynt.icm.hr/

Do međunarodnog turnira učenici su morali rješiti 17 problema postavljenih početkom školske godine na stranicama natjecanja (npr. Koliko brzo jabuka posmeđi?, Kako ukloniti vlagu iz zraka i iskoristiti je kao vodu za piće? Ometa li wi-fi ruter rast salate?…).

Na turniru su sudjelovali u nekoliko krugova znanstvenih borbi u kojima su morali: prezentirati rješenje problema, oponirati osobi koja prezentira rješenje drugog problema ili analizirati nečije rješenje problema.

Naši učenici su se uspješno borili do završnih borbi na turniru i osvojili su brončanu medalju. Veliki posao u pripremi učenika i organizaciji odlaska na natjecanje obavili su članovi Istraživačkog centra mladih na čelu s nekadašnjim petašem Dankom Marušićem. S Elenom su u školi radile profesorice Ines Grgurić, Zrinka Pongrac Štimac i Marijana Žgela Putniković, a velika podrška u pripremi bio je i naš ovogodišnji maturant Matija Martinčić. Matija je kao dvostruki državni prvak na Turniru mladih prirodoslovaca sudjelovao i osvojio zlatnu i srebrnu medalju na prijašnjim izdanjima Mađunarodnih turnira mladih prirodoslovaca, Beograd, Srbija 2015. godine i Shiraz, Iran, 2016. godine.

 

Nešto prije kraja školske godine Ivor je dobio još jedno priznanje – Oskara znanja. Nagradu je dobio za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz kemije (na temelju kojeg je dobio poziv na IOM). Za ovaj uspjeh Ivor se, osim na redovnoj nastavi, intenzivno pripremao i u sklopu kemijske grupe V. gimnazije. Rezultat je došao kao kruna simbioze sadašnjih i bivših učenika i profesorica. Peta gimnazija je ponosna na bivše učenike koji svojim angažmanom oko novih generacija pomažu u radu naše kemijske grupe. Protekle školske godine to su bili:

  1. razred: Marko Tomić
  2. razred: Zrinko Jurić, Anamaria Klasić, Doroteja Lončarić

Valja istaknute da je Zrinko vodio grupu kao maturant naše škole i također sudjelovao na Državnom natjecanju iz kemije u kategoriji 4. razreda.

  1. razred: Ema Kovačević, Magdalena Čujko
  2. razred: Filip Kozlina

Profesorice koje su vodile eksperimentalni dio grupe bile su: Ines Grgurić, Martina Tušek, Sanja Vorih i Marijana Žgela Putniković.

Dodatne pripreme za maturante vodila je profesorica Zrinka Pongrac Štimac, a podršku grupi davala je i profesorica Vesna Burušić.

Kroz grupu su se osim priprema za natjecanje odvijale i druge aktivnosti. Tako je 24 učenika sudjelovalo u 2. hrvatskom natjecanju u rastu kristala. Organizirali smo i nekoliko gostujućih predavanja na kojima su nas posjetili dr. sc. Tomislav Portada i olimpijci Viktor Škorjanc i Mia Bušljeta s radionicom “Interhalogeni spojevi”, te naš bivši učenik i student-mentor Tin Klačić s radionicom “Polarimetrija”. Obje radionice dio su ciklusa Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja http://www.hdki.hr/hdki/radionice.

 

Uskoro kreće nova sezona druženja u kemijskom kabinetu. Nemojte je propustiti!